INGYENES SZÁLLÍTÁS 25000 Ft FELETTI MEGRENDELÉSEKNÉL. RENDELJ BIZALOMMAL!

A belső tér retro stílusa - divatos

által Sofazip Romania
A belső tér retro stílusa - divatos

Az aktuális belsőépítészeti trendek egyik jellemzője a retro stílus előtérbe helyezése modern akcentusokkal. Valójában, amikor a retro stílusról beszélünk, több stílust értünk, amelyek évtizedekig terjednek. A retro fogalma tulajdonképpen bármilyen belsőépítészeti témát jelöl, amely a múlt lenyomatait hordozza magán.

A retro stílus jellemzése

A retro stílus belsőépítészetben jelenleg rendkívül népszerű, nosztalgikus hangulatot és egyedi vonzerőt hozva a lakóterekbe. Ez a stílus az előző évtizedekből inspirálódik, mint például az '50-es, '60-as és '70-es évek, és klasszikus és vintage elemeket ötvözve különleges és jellegzetes légkört teremt.

A retro stílus színpalettája erős árnyalatokat tartalmaz, mint például narancssárga, smaragdzöld, égkék, élénkpiros vagy mustár sárga. Ezek a vibráló színek energiát és vitalitást hoznak a helyiségekbe.

A múltbeli bútorok, mint például az ívelt formájú székek, a gombázott kanapék, a tömörfa asztalok vagy a krómozott kiegészítőkkel ellátott fém bútorok jellemzik a retro stílust. Ezek a darabok különleges vonzerőt és autentikus hangulatot kölcsönöznek a belső térnek.

A geometriai vagy nagy virág mintás tapéták gyakori elemek a retro stílusban. Emellett a padlókat szőnyegekkel vagy retro mintás csempékkel is díszíthetjük, így textúrát és vizuális érdeklődést adva a helyiségnek.

A retro stílusú dekorációs tárgyak, mint például a régi falikarók, tárcsás telefonok, múltbeli poszterek vagy plakátok, szobrocskák vagy krómozott fém kiegészítők tökéletesek a helyiség retro hangulatának kiegészítésére.

A színes üvegbúrával ellátott állólámpák, a krómozott fém csillárok vagy a retro stílusú asztali lámpák népszerű választások a retro stílusú világítás szempontjából. Ezek nemcsak funkcionális fényt nyújtanak, hanem dekoratív hangsúlyt is adnak a helyiségnek.

Amikor egy házat retro stílusban szeretnénk berendezni, az embernek a szenvedély, a ragyogó színek és a virágos minták jutnak az eszébe. Egyszerűbben fogalmazva, a bohém hangulat. A '60-as években a szövetek és textúrák merész mintákban és vibráló színekben jelentek meg. Ahhoz, hogy megörökítsük a '60-as évek retro stílusának lényegét, olyan anyagokra kell összpontosítanunk, mint a bársony, tweed, mohér és brokát. Ezek a szövetek textúrát és mélységet adnak a dekorációnak, felidézve a '60-as évek jellegzetes hangulatát.

A bársony luxusos és csillogó megjelenése népszerű választás volt abban az időben a kárpitozásokhoz, párnákhoz és függönyökhöz. A tweed, a természetes szálakból szőtt mintájáról ismert, rusztikus és elegáns hangulatot hozott a ház belsejébe. A mohér puha és kellemes tapintású textúrája gyakran használták szőnyegekhez vagy a bútorok kárpitozásához. A brokát gazdag és részletes mintáival királyi és kifinomult hangulatot teremtett a belső térben. Ideális függönyökhöz, drapériákhoz vagy akár tapétákhoz, hogy eleganciát adjanak a helyiségnek.

Ezenkívül játékot játszhatsz merész szín- és mintakombinációkkal, melyek a '60-as évekre jellemzőek, hogy egy kis vidámságot és vitalitást vigyél a dekorációdba. Keverd össze a vibráló színeket, mint például narancssárga, limezöld vagy rózsaszín, a halványabb árnyalatokkal, mint például a szürke vagy az égszínkék, egy autentikus retro hatás érdekében.

Vintage vs. retro. Mi a különbség a két belsőépítészeti stílus között

A vintage és a retro két olyan kifejezés, mely gyakran felmerül a belsőépítészetben, hogy leírja a különböző aspektusokat és stílusokat, és a különbség közöttük főként az időszakokban és a jelenlegi felhasználás módjában rejlik.

Vintage:

A "vintage" kifejezés azokra a tárgyakra, bútorokra vagy kiegészítőkre utal, melyek autentikusak és legalább néhány évtizede előállították őket.

A vintage tárgyak gyakran értékeknek számítanak, és elismerik őket minőségük, különleges tervezésük és történetük miatt.

Ezek a tárgyak különböző történelmi időszakokból származhatnak, nem csak a '60-as évekből vagy egy bizonyos korszakból. Lehetnek például az 1920-as, 1930-as, 1940-es vagy 1950-es évekből.

A belsőépítészetben a vintage tárgyak gyakran integrálódnak a kortárs dekorba, hogy karaktert és egyedi bájat adjanak hozzá. Felújíthatók vagy megőrizhetők eredeti állapotukban.

Retro:

A "retro" kifejezés a múlt stílusainak, mintáinak és trendjeinek imitációira vagy újraértelmezéseire utal, általában egy viszonylag közelmúltbeli időszakra, általában az '50-es és '80-as évek között.

A retro elemek gyakran arra szolgálnak, hogy felidézzék egy korábbi időszak emlékeit vagy esztétikáját, és használják őket a korabeli hangulatok és megjelenések újraalkotására.

A belsőépítészetben a retro stílus gyakran azzal jár, hogy egy adott korszakra jellemző színeket, formákat és anyagokat használnak, de ezeket modern módon újraértelmezik az aktuális igények és ízlés alapján.

A retro ihlette bútorok és kiegészítők ma készülnek, hogy megfeleljenek egy korábbi korszak kinézetének és hangulatának, de a jelenkori anyagok és technológiák felhasználásával.

Összefoglalva, a vintage és a retro közötti fő különbség az objektumok autenticitásában és eredetében rejlik (a vintage eredeti múltból származik), míg a retro az elmúlt időszak stílusainak vagy elemeinek utánzásaira vagy újraértelmezéseire vonatkozik.

Hogyan díszítsd újra a nappalit retro stílusban

Ahhoz, hogy a nappalidat retro stílusban díszítsd újra, kövesd ezeket a lépéseket:

Válassz vibráló és merész színeket, mint például narancssárga, limezöld, rózsaszín vagy türkizkék, kombinálva a halványabb árnyalatokkal, mint például a szürke, fehér vagy bézs.

Keresd a '60-as évekbeli bútorokat vagy azokból inspirált modelleket. Válassz kanapét tiszta vonalakkal és vékony lábakkal, fotelokat jellegzetes geometriai formákkal és retro stílusú kávézóasztalokat.

Válassz olyan szöveteket, amelyek jellemzőek a korszakra, például bársonyt, tweedet vagy brokátot, olyan színekben és mintákban, amelyek kiegészítik a nappalid retro témáját.

Építs be retro kiegészítőket, mint például kerámia lámpákat, vintage dizájnnal rendelkező falikarókat, arany vagy ezüst keretű tükröket, színes vázákat és retro motívumokkal ellátott képeket.

Válassz geometriai vagy virágos mintájú tapétákat, ami jellemző volt a '60-as évekre, vagy matt vagy laminált fa padlókat, hogy kiegészítsd a retro hangulatot.

Illeszd be a retro megjelenésű elektronikai készülékeket vagy szórakoztató eszközöket, mint például vintage rádiókat, tárcsás telefonokat vagy kazettás lejátszókat.

Adj hozzá részleteket, amelyek visszaidézik a '60-as évek jellegzetességeit, például díszpárnákat pszichedelikus mintákkal, különleges alakú vázakat vagy modern műalkotásokat.

Győződj meg arról, hogy a nappalid jól szervezett és tiszta, és a bútorok úgy vannak elhelyezve, hogy elősegítsék a beszélgetést és a pihenést egy kényelmes retro hangulatban.

Hatásos környezet kialakításához javasoljuk prémium huzatok használatát a kínálatunkból.

Világítótestek retro stílusban

A retro stílusú világítótestek különleges varázslatot és nosztalgikus hangulatot kölcsönöznek bármelyik helyiségnek. Ezek a klasszikus múltbéli tervezésekből inspirálódnak, melegen és karakteresen töltenek meg egy teret magukkal. Íme néhány példa retro stílusú világítótestekre:

Üvegbúrával vagy geometriai mintákkal ellátott mennyezeti lámpák, az Art Deco korszak ihlette.

Csillárok, melyeknél a karok ívelt vagy mozgathatók, fényes fémből vagy patinás bronzból készültek, elegáns és kifinomult hangulatot kölcsönözve.

Állólámpák masszív fa talppal és textilből készült búrákkal, emlékeztetve a rusztikus vagy skandináv stílusra.

Íróasztali lámpák réz vagy kovácsoltvas tartókkal, ipari vagy vintage megjelenéssel, tökéletesek egy íróasztalhoz vagy könyvtárhoz.

Falikarók ívelt karokkal és matt üveg búrákkal, finom és romantikus hangulatot teremtve bármelyik helyiségben.

Ezek a retro stílusú világítótestek nemcsak megvilágítják a helyiségeket, hanem egyedi hangulatot és személyiséget hoznak a belső dekorációba, valóságos oázisokká változtatva azokat az elegancia és nosztalgia jegyében.

Régi bútorok újraélesztése retro stílusban tapétával

Ez egy fantasztikus módja annak, hogy friss és nosztalgikus légkört teremts a lakásodban. A retro stílusú tapéta átalakíthatja a régi és elhasznált bútorokat varázslatos és személyiséggel teli design darabokká. Íme, hogyan teheted ezt meg:

Válassz egy retro stílusú tapétamintát, ami illik a bútorok esztétikájához és a helyiség dekorációjához, ahol elhelyezed majd. Választhatsz virágos, geometriai vagy vintage mintákat, melyek különleges bájt adnak a bútoroknak.

Tisztítsd meg és készítsd elő a bútorok felületét a tapéta felhelyezése előtt. Győződj meg arról, hogy a felület sima és tiszta, nincsenek rajta foltok vagy szennyeződések, melyek befolyásolhatják a tapéta ragasztását.

Mérj le minden bútordarabot, majd vágj ki tapétadarabokat, melyek elegendőek lesznek ahhoz, hogy befedjék a bútor minden részét. Használj egy vágóeszközt és vonalzót a pontos vágáshoz.

Vigyük fel a tapéta ragasztót a tapéta hátsó oldalára a csomagoláson található útmutató szerint. Győződj meg arról, hogy egyenletesen kenjük fel a ragasztót az egész felületre.

Helyezd fel a tapéta darabokat a bútor felületére, szorosan nyomd meg őket, hogy eltűnjenek a levegőbuborékok és jó tapadást biztosíts. Egy puha ronggyal simítsd le a tapétát és távolítsd el a felesleges ragasztót.

Miután felhelyezted az összes tapéta darabot, hagyd megszáradni a bútort teljesen, mielőtt használnád vagy ki lenne téve a nedvességnek.

Ha szeretnéd, védőlakkot vagy átlátszó festéket is felvihetsz a tapéta védelmére és egy tartós, fényes megjelenés elérésére.

Végszóként

A retro stílus a belsőépítészetben egy izgalmas lehetőség azoknak, akik nosztalgikus bájt szeretnének csempészni otthonukba.

Ez a múltból merített esztétika, általában az '50-es és '70-es évek közötti időszakból, vibráló színekkel, merész formákkal és vintage elemekkel együtt, különleges hangulatot teremt.

Olyan elemekkel, mint a görbe vonalú bútorok, retro mintás kiegészítők és egyedi tapéták vagy padlóburkolatok, a retro stílus meleg és karakteres atmoszférát teremt.

A retro stílus egyik fő előnye az, hogy képes megidézni kellemes emlékeket és érzéseket, átváltoztatva otthonunkat egy egyedi személyiséggel rendelkező térre.

Emellett fantasztikus lehetőséget kínál arra, hogy vintage bútorokat és kiegészítőket illesszünk be, melyek egyedi autentikusságot és eredetiséget kölcsönöznek. Fontos azonban az egyensúly megtartása a retro és modern elemek között annak érdekében, hogy ne legyen túl régi vagy zsúfolt a tér.
by Sofazip Romania

Popular Posts

Instagram

Kövess minket

Hírlevél